Ödüllü Turnuvalar

Yayınlanma Tarihi: 05-04-2022

İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. Yılı anısına “Dokuz Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1. Bahar Şenlikleri” etkinlikleri kapsamında 25-26-27-28 Nisan 2022 tarihlerinde fakültemiz öğrencilerinin katılabileceği ve ödüllü sokak basketbolu turnuvası ve masa tenisi turnuvası düzenlenecektir. Turnuvaya katılacak öğrenciler 13.04.2022 tarihine kadar fakültemiz öğrenci işleri birimine kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Sokak Basketbolu (FIBA 33) Oyun Kuralları:

• “Fair Play ruhu ve centilmenlik” oyunun vazgeçilmez bir parçasıdır.
  • Her takım 3 ü oyunda ,ve mümkünse biri yedek 4 oyuncudan oluşur.
  • Karşılaşmaları bir hakem yönetecek ve ona 10 saniye görevlisi yardım edecektir.
  • Her takım eşzamanlı olarak sahada 3 dakika ısınacaklardır.
  • A takımından bir oyuncu 3 sayılık atış yapacak, sayı olursa A, olmazsa B takımı topu oyuna sokacaktır. Oyuna başlamamış olan takım, hava atışını gerektiren ilk durumda topa sahip olacak ve daha sonraki hava atışı gerektiren durumlarda ok yönüne göre hareket edilecek, ok yönü bir sonraki durumda topa sahip olma sırasını gelen takımın benchini gösterecektir.
  • Oyun 5’er dakikalık 2 devreden oluşur.
  • Bununla birlikte bir takım, oyun süresi veya uzatma devresi periyodunda 33 sayıya ulaşmışsa, oyunun galibi olur.
  • Son periyodun bitiminde skorda eşitlik varsa, eşitlik bozulana kadar 2 dakikalık uzatma periyodu oynanır.
  • Her periyod da ve uzatma periyodundan önce 1 dakikalık ara verilecektir.
  • Eğer bir takım oyunun başlama saatinden itibaren 3 dakika içinde sahada 3 oyuncuyla hazır olmazsa, maçı hükmen kaybedecektir.
  • Bir oyuncu 5 faul alınca oyunu terk edecektir. Bir takım bir periyodda 4 faulü doldurmuşsa, takım faulünü doldurmuş olur.
  • Bir takım topun kontrolünü eline geçirdikten sonra 10 saniye içinde topu çembere atmalıdır.
  • Sahadan yapılan her sayı veya serbest atıştan sonra;
  • Sayı yiyen takımdan 1 oyuncu çemberin altından(dip çizginin arkasından değil)sahanın herhangi bir yerindeki takım arkadaşına pas verecektir. Bununla birlikte bununla birlikte pası alan oyuncu 3 sayı çizgisinin içinde ise, driblingle ya da pas vererek topu 3 sayı bölgesine taşıyacaktır.
  • Top 3 sayı bölgesinin dışına çıktıktan sonra şut atılmadan önce en az 1 pas yapılması zorunludur.
  • Başarılı olmamış her saha içi veya son serbest atıştan sonra; hücum takımı ribaund ’u almışsa 3 sayı çizgisinin dışına çıkmadan hücum edebilir. Savunma takımı ribaund ’u almışsa dribbling veya pasla 3 sayı bölgesinin dışına çıktıktan sonra, şut atılmadan önce en az 1 pas yapılması zorunludur.
  • Top 3 sayı bölgesinin dışına çıktıktan sonra, şut atılmadan önce en az 1 pas yapılması zorunludur.
  • Top çalma ,top kaybından sonra; eğer bu durum 2 sayılık bölgede olursa ,top 3 sayı çizgisinin dışarısına çıkarıldıktan sonra şut atılmadan önce en az 1 pas yapılması zorunludur.
  • Top 3 sayı çizgisinin dışına çıktıktan sonra pas verilmeden çembere şut atılması ihlaldir.
  • Serbest atış gerektirmeyen fauller, ihlaller, saha dışına çıkan toplar, ikinci ve uzatma periyodlarının başlangıcında ,top 3 sayı çizgisinin üst noktasının hizasından yakın olmamak koşuluyla oyuna sokulacak, bu amaçla bu bölgeye 5 cm ‘lik çizgi çizilecektir. Hakem topu oyuna sokacak oyuncuya verecektir, oyuncu topu sahanın herhangi bir yerindeki arkadaşına pas atabilir ancak bu bölge 3 sayı çizgisinin dışında değilse oyuncu driblingle veya pasla topu 3 sayı bölgesine taşımak zorundadır.
  • Çemberler kuvvet tatbikine dayanıklı türden değilse smaç yapmak yasaktır.
  • Top öldüğünde ve oyun saati durduğunda oyuncu değişikliği yapılabilir.
  • Takımların mola hakkı yoktur.
  • Maçlar eleme usulü oynanır.

Masa Tenisi Oyun Kuralları:

•  Her maç 1(tek) setten ibarettir.
    • Masa tenisinde oyun servis atışı ile başlamaktadır.
    • Bir set 11 sayı ile biter.
    • Her oyuncu 2 tane servis atışı kullanır.
    • İlk 2 seti alan oyunu kazanır.
    • 10 – 10 sayı eşitliği mevcut ise oyunculardan bir tanesinin öne geçmesi gerekir.
    • Bir set 5 dakikada bitmezse hızlandırılmış sistem devreye girer.
    • Süre limiti dolduğu zaman top oyunda ise, oyun hakem tarafından durdurulur ve son servisi atan oyuncunun servisi ile tekrar başlatılır. Süre limiti dolduğu zaman eğer top oyunda değilse, bir önceki rallide servis karşılayan oyuncu servis atarak oyuna başlar.
    • Hızlandırılmış sistemde setin sonuna kadar her oyuncu sırayla 1 servis atar ve eğer karşılayan oyuncu veya çift 13 defa karşılama vuruşu yaparsa sayı karşılayanın olur. Hızlandırılmış sistem devreye girdikten sonra maçın kalan tüm setleri hızlandırılmış sistemle oynanır.
    • Oyuncular her setin bitmesinde karşıda bulunan kişi ile yer değiştirir.
    • İlk sette servis atan oyuncu, sonraki sette karşılayan kişi olur.

Masa Tenisinde Servis Kuralları

• En düzgün servisi kullanmak için topun avuç içine yerleştirilmesi ve en düzgün şekilde elin açılması gerekir.
    • Servisin masanın gerisinden ve yüzeyinin üst kısmından kullanmak gerekir.
    • Pinpon topunun elden 16 cm kadar yüksekliğe atılması ve top düşerken servis vuruşunun yapılması gerekir.

Masa Tenisinde Sayı Kuralları

Oyuncular aşağıda bulunan durumlarda sayı kazanır.

• Rakip düzgün bir servis atışında bulunmazsa
    • Rakip düzgün bir karşılama yapmazsa
    • Rakip olan kişi topa iki kez ardı ardına vurursa
    • Rakibin serbest olan eli masaya değerse
    • Rakibin giydiği ya da kolunda olan herhangi bir şey masayı hareket ettirirse
    • Rakibin giydiği ya da kolunda olan herhangi bir şey masaya değerse
    • Bir set 5 dakikada bitmezse hızlandırılmış sistem devreye girer.
    • Hızlandırılmış sistem devreye girdikten sonra maçın kalan tüm setleri hızlandırılmış sistemle oynanır.